Ingredience:
1 kg Hokkaido dýni (mají jí teď po trzích často, i v Albertu.. já jsem zvolila ale jiný, podobný druh: zelená hokkaido anebo Kabocha, z Farmářského obchodu Zdravíček na Kampě).
3 brambory
3 malé cibule
máslo
creme fraiche
slepičí bujón
sůl a pepř
Umyla jsem dýni a nakrajela na asi 8 měsíčků. Úkolem je odřezat kůru, ale ta jsem strašně silná, tak já volím tento způsob. Měsíčky dýně jsem dala do hrnce na páru (nerada vařím zeleninu ve vodě, ztratí se tím hodně vitamínů, zejména Vitamín C a kyselina listová, a také i chuť), spolu s oloupanýma bramborama (brambory jsou pro zahuštění, nejsou nutné).
Tak po deseti, patnácti minutách, či až byla dýně uvařená (měkká ve více bodech -zkuste s nožem či vidličkou, každý druh je jiný, vypadá tak jako na obrázku níže), jsem kousky vytáhla - nechala chvíli na prkénku vychladnout, a pak jsem odřezala kůru (nyní to šlo jednodušše, poprvé jsem ořezávala kůru na neuvařené dýni, a druhý den se mi tak klepaly paže a ruce, že jsem skoro neudržela ani tužku).
Ve větším hrnci jsem vařula tak 0,6l vody s kostkou a půl bujónu.. Dejte se pozor na bujón, jednou jsem podle jednoho receptu dala do dýňové polévky tři kostky, a vše jsem musela vylít, chutnalo tak bujónové pyré - nic moc). Až byl bujón rozpuštěn, tak jsem přidala dýni, brambory, cibuli, sůl a pepř (přiměřeně). Pak jsem vypla sporák a vše rozmixujte. Pokud máte ruční mixér jako já, tak rozmixujte v hrnci, jinak dejte do mixéru.
Když jsem měla hotové krásně oranžové dýňové pyré, (dáte zpět do hrnce), tak jsem asi minutu povařila, a pak jsem sporák opět vypla a přidala jsem creme fraiche. Dala jsem tam 60% kelímku, ale můžete použít více či méně, podle chutě. Dá se použít i smetana na vaření, ale v tom případě použijte méně vody na začátku tohoto paragrafu, aby nebyla polévka přiliš řídká.
Zamíchejte a servírujte!!!!! Servíruje cca 4-5 lidí.
Pokud budete mít menší či větší dýni, tak množství ingrediencí přiměřeně ubírejte, přidávejte).
hodláme vyzkoušet, díky za recept!
ReplyDelete